1-ША ПРЕМІЯ - ТРАДИЦІЙНА НАРОДНА КУЛЬТУРА СІЛ ГОРОДЧАН, ЧАПАЇВКА ТА МИКОЛАЇВКА ЧОРНОБИЛЬСЬКОГО РАЙОНУ КИЇВСЬКОЇ ОБЛАСТІ


Posted on 2020-03-22 20:33:41



Опис програми:

Програма-переможець скерована на збереження традиційної народної культури сіл, які постраждали внаслідок аварії на Чорнобильській АЕС та чиї мешканці були переселені до села Фасова Макарівського району Київської області (пізніше чорнобильське поселення отримало статус окремого села Людвинівка). Реалізувати цю програму є можливим завдяки існуванню унікальної особистості - Олексія Зайця, уродженця села Фасова, який володіє знаннями у всіх областях нематеріальної культурної спадщини чорнобильських сіл.

Програма буде реалізовуватися шляхом функціонування етно-садиби «У Зайчика» у селищі Калинівка Васильківського району Київської області, де протягом року відбуватимуться тематичні майстер- класи з навчання усім навичкам, якими володіє Олексій.

 

Про елемент:

До аварії на Чорнобильській АЕС елемент активно побутував на території сіл Городчан, Чапаївка та Миколаївка, які відносяться до архаїчної зони Київського Полісся. Після аварії та переселення мешканців, з втратою зв'язку з малою батьківщиною, внаслідок пристосування до нових господарських умов, підвищеною смертністю серед переселенців, особливо осіб старшого віку, які були найбільшими зберігачами традиційної культури зазначених сіл, елемент прийшов до занепаду, більшість його проявів зникли із повсякденного життя.

У нинішній момент елемент НКС у комплексному вигляді існує у нерозривній єдності з його унікальним носієм - Олексієм Зайцем, який народився вже після аварії на ЧАЕС у сім'ї чорнобильських переселенців.

На сьогодні парубок знає близько 300-та обрядових пісень та діалект мешканців сіл Чапаївка, Городчан та Миколаївка Чорнобильського району, казки, притчі, загадки, приказки, народні прикмети, обряди, танці. Вміє в'язати снопи, молотити ціпом. Практикує плетіння постолів, прядіння ниток з вовни та льону, вишивку сорочок технікою занизування, пошиття традиційного одягу, ткання на берді та верстаті, виття мотузок та свічок. Знає технологію обробки кори з верби для виготовлення постолів та технологію приготування страв у печі.

Кулінарні навички Олексія вражають: «ґуґель», «ковбік», «квасувка», «сіракваша», «солонікі», «печонікі», «кришені», «вєрєнікі» - це лише невеликий перелік традиційних страв Чорнобильського району, які вміє готувати парубок. Окрім цього, він володіє навичками лікування людей та тварин за допомогою засобів народної медицини.

 

Про носія:

Головним носієм традиційної народної культури сіл Городчан, Чапаївка та Миколаївка Чорнобильського району Київської області на сьогодні є Олексій Заєць. Із самого малечку він любив проводити час зі своєю бабусею, Заєць Марією Мусіївною, 1930 р.н., уродженкою села Городчан та її сестрами - Завадою Варварою Мусіївною, 1936 р.н., Тараторкіною Ніною Мусіївною, 1924 р.н., Вовковою Наталією Мусіївною, 1914 р.н., які мали величезний багаж знань про традиційну народну культуру, були прекрасними співачками та гарно танцювали.

Величезна любов до народної культури та дар швидко запам'ятовувати все, що Олексій почув та побачив, дозволили хлопцю перейняти всі знання своєї рідної та двоюрідних бабусь. Крім того, він любив бути коло старих людей, вихідців із інших сіл Чорнобильського району, які жили у селі Людвинівка, слухаючи і розпитуючи їх та запам'ятовуючи все, що вони йому переказували.