ВАРІННЯ СЛИВОВИЦІ


Posted on 2020-03-25 13:31:34



Ареал сучасного побутування елемента нематеріальної культурної спадщини:

 

 Закарпатська область, Виноградівський район, село Новоселиця

 

Опис елемента:

 

Для виготовлення старовинного напою необхідно заготовити сливи. Сливи заготовлюються, коли вже переспілі. Зазвичай використовують сливи сортів «Бистриця», «Маргіта», «Кобилиця», «Алича». Сливи витримуються у дерев’яній посудині протягом 9 днів, завдяки додаванню цукру відбувається процес їхнього бродіння. Кириня, що утворилася, виливається в чан (котел). Попередньо на дно чану кладуть жмут сіна та невеликий «тисовий камінь» (спеціальний камінь з річки Тиса), щоб кириня не пригоріла. Потім чан накривається «шапкою» - дерев’яним посудом із отвором, який служить за парозбірник, шви між чаном та «шапкою» замазуються спеціальною глиною, яка заготовлюється за 2 дні до того.

До самої «шапки» вмонтовують цівку довжиною два метри, діаметром 32 мм. У спеціальному змійовику навколо цівки (який зветься «валув») протікає холодна вода.

Під чаном розпалюється вогнище, для якого використовуються дрова з твердих порід дерев – буку та акації. При нагріванні котла до кипіння, внаслідок конденсації у посудину витікає сливовиця.

Сливовицю обов’язково переварюють два рази, щоб гарантувати, що сивушні масла, які можуть потрапити із кісточок слив до кирині, будуть виведені.

Після другого процесу варіння процент спиртності слив’янки може доходити до 90 градусів, тому господар, щоб зменшити міцність напою, розводить слив’янку кип’яченою охолодженою водою.

Готову слив’янку зберігають у скляній корчазі, яка герметично запечатується дерев’яною пробкою, краї якої заливають розплавленим воском. Якщо планується зберігати корчагу зі сливовицею довгий час – тоді її закопують у землю на глибину до 1 метра.

Одним з відомих господарів, які займаються виготовлення сливовиці у с. Новоселиця є Іван Петрович Рацин.