Олешнянське гончарство Чернігівщини


Posted on 2018-11-30 09:41:24



Ареал сучасного побутування елемента нематеріальної культурної спадщини

Чернігівська область, Ріпкинський  район, село Олешня

 

Велику увагу олешнянські гончарі приділяли підготовці глини до роботи, очищенню її від різних домішок, камінців, сухих корінців тощо. Адже від якості очищення глини залежала і якість виготовлення посуду. В асортименті виготовлення є різноманітні горщики, глечики, чайники, кухлі, ринки, макітри, миски, покришки тощо. Посуд переважав теракотовий, часто робили і задимлений для чого під час випалу закривали у горні отвір дошками, замазували землею, щоб всередину не потрапляло повітря. А дим, що накопичувався у горні, надавав посуду темно-сірого забарвлення. Також олешнянські гончарі   виробляли полив’яний посуд, поливу робили самі. В Олешнянському гончарному районі вона була жовта, зелена, червоно-руда. Колір її залежав від складу та температури випалювання. Олешнянські вироби мають дещо видовжену округлу форму, та силуети з плавними лініями. Декоративна система включає досить широкий набір прийомів: гравірування, (або ритування), штампування, ліплення, димлення з лискуванням, що інколи доповнюється рельєфним чи ліпленим орнаментом. Оздоблюється під поливним розписом ангобами білого, чорного, синього, зеленого, жовтуватого кольорів.

На сьогодні  носіями елементу декілька майстрів (Іван Бібік, заслужений майстер народної творчості України; Микола Тараненко).

Олешнянські гончарі беруть активну участь у всіх обласних фестивалях, виставках та конкурсах, представляючи майстер-класи для відвідувачів.

КЗ «Обласний центр народної творчості» ЧОР, відроджують та зберігають народні ремесла, проводячи різноманітні заходи: майстер-класи показові та виїзні, семінари, симпозіуми та виставки.

«Олешнянське гончарство Чернігівщини» входить до регіональних списків НКС.

2.Іван Бібік зі своїми виробами, с. Олешня.3.Микола Тараненко проводить майстер-клас по гончарству.