Виготовлення затірки у населених пунктах Межівської ОТГ


Posted on 2018-11-30 12:46:01



Ареал сучасного побутування елемента нематеріальної культурної спадщини

Елемент поширений майже по всій території Межівської ОТГ,  найбільше майстрів проживає у селах Веселе, Райполе, Преображенка, Іванівка.

«Затірка» — одна з найдавніших страв, поширених серед українського народу. Круте підсолене пшеничне на яйцях тісто розтирають з борошном у дерев'яних ночовках дерев'яною ложкою, «кописткою» або рукою доти, доки не утворювалися кульки розміром з горошину чи квасолину. Їх варять в окропі або молоці, іноді у м'ясній юшці.

Носіями елементу «Виготовлення затірки у населених пунктах Межівської ОТГ» є як окремі особи (наприклад Гришко Тетяна Євгенівна 1970 р.н., Будурович  Віра Олександрівна 1968 р.н., Петренко Світлана Павлівна 1961 р.н. із села Веселе), так і сімейні династії майстрів (наприклад, Свіжинець Катерина Сергіївна 1940 р.н.,  Свіжинець Ольга Володимирівна 1978 р.н., Заварзіна Юлія Миколаївна 1994 р.н. із села Веселе; Леус Поліна Кирилівна 1902 р.н, Письмена Ірина Сергіївна 1944 р.н., Лесик Надія Сергіївна 1949 р.н., Кривонос Галина Сергіївна 1951 р.н., Воробйова Людмила Анатоліївна 1975 р.н., Воробйова Надія Вадимівна 2002 р.н. із села Райполе;   Костиря Парасковія Юхимівна 1892 р.н., Костиря, Ганна Всеволодівна 1932 р.н., Царко Світлана Дмитрівна 1970 р.н., Макогон Валентина Дмитрівна із села Іванівки) або неформальні гурти, які збираються при нагоді (вихідний, свято, обрядове дійство, день села), (Антоненко Оксана Миколаївна 1974 р.н., Ковальчук Алла Іванівна 1972 р.н., Ярова Галина Іванівна 1965 р.н. із села Преображенка – члени клубу за інтересами «Господарочка»).

 2.Учасники обласного свята «Талантів», 2018 р.3.Процес приготування «затірки»._1