2-ГА ПРЕМІЯ - ОРНАМЕНТАЛЬНЕ ТКАЦТВО КИЛИМІВ КІРОВОГРАДСЬКОЇ ОБЛАСТІ


Опубліковано 2020-03-24 14:17:44



Опис програми:

Програма-переможець направлена на відродження традиційного килимарства Кіровоградщини. Програма реалізовуватиметься майстринею килимарства Валентиною Добровольською з м. Кропивницький на базі Кіровоградського обласного центру народної творчості.

Завдання проекту полягає в ознайомленні широкого кола зацікавлених осіб з основними прийомами ткацтва та їх залучення до практичної діяльності по створенню власних килимових виробів, у здійсненні експедицій у села та міста області фахівцями Кіровоградського обласного центру народної творчості та Валентиною Добровольською з метою виявлення майстринь, які володіють технологією килимарства, та для збору старовинних зразків тканих виробів.

До завершення проекту Валентина Добровольська планує здійснити реконструкцію старовинного килиму з с. Розумівка Олександрівського району, який був переданий їй донькою майстрині Ганни Зеленько (1907 р.н.), яка зіткала його разом зі своєю матір'ю у 1920 році, а також провести демонстрацію тканих орнаментів у сучасному одязі спільно з громадською організацією «Баба Єлька» (м. Кропивницький). Також буде створено експозицію старовинних килимів Кіровоградської області та робіт, зроблених під час реалізації проекту.

 

Про елемент:

Колись килимарство було широко розповсюджено територією сучасної Кіровоградщини. Вишукані орнаментальні килими та згадки про цей вид традиційного ремесла були зафіксовані під час експедицій у селах Шарівка Олександрійського району, Липняжка Добровеличківського району, Грузьке Кропивницького району, Нечаївка та Голубієвичі Компаніївського району, Цибулеве Знам'янського району, Злинка Маловисківського району, Єлисаветградка, Букварка, Івангород, Розумівка Олександрівського району та смт. Олександрівка.

Орнаментальні мотиви кіровоградських килимів несуть певне змістове навантаження, відображаючи погляди народу на оточуючий світ, події життя. Основним кольором фону килима є чорний. Також присутні коричневий, блакитний, рожевий, беж та білий. На чорному або темно-коричневому тлі килима чітко вирізняються геометричні орнаменти, вписані один в один ромби, «дерева життя». Візерунки з простих елементів рівномірно покривають усе поле килима в лінійному або шаховому порядку.

Ромби - найпоширеніший знак, який використовується в орнаментах килимів Кіровоградської області. Також використовуються хвилясті лінії, прямі горизонтальні лінії, хрести, кола, іноді з крапками чи з хрестом всередині, або з променями, у вигляді восьмипелюсткової розетки чи квітки, птаха, дерева.

Одним із найцікавіших образів є зображення жіночої постаті, яка може мати чотири або шість рук та голову у вигляді ромба, трикутника або кола, обрамленого квітами.

 

Про носія:

Валентина Добровольська вже 25 років проводить експедиційно-пошукову роботу територією Кіровоградської області, по крихтах збираючи інформацію про килимарство цього регіону, віднаходячи унікальні експонати та даючи їм друге життя через відродження традиційної техніки та місцевої орнаменталістики у своїх роботах.

Майстриня виткала цілу колекцію килимових виробів у техніці вибірного ткання, яка налічує близько 200 експонатів.

Для своїх виробів вона використовує нитки з вовни різних кольорів з Молдови та з Карпат, де ще збережене вівчарство. Основу килима становить льняна нитка.

Килим тчеться на вертикальному круговому верстаті ручного виробництва розміром 4м х 1,22м.

Починаючи з 2003 року, Валентина Добровольська передала свої знання, уміння та навички більш ніж 1000 учням шкіл міста Кропивницького, використовуючи для своїх вихованців, окрім двох повноформатних вертикально-кругових ткацьких верстатів, ще й 80 дитячих маленьких ткацьких верстатів різних розмірів.