ПЕРЕМОЖЦІ СПЕЦІАЛЬНОЇ ПРЕМІЇ У НОМІНАЦІЇ «ЖИВА ТРАДИЦІЯ. KIDS»


Опубліковано 2020-03-24 14:28:15



САМОВОЛ МАРІЯ, спів

с. Гельмязів Золотоніського району Черкаської області

 

Марія народилася 22 лютого 2011 р. в с. Гельмязів Золотоніського району Черкаської області. Навчається в 3-му класі Гельмязівської ЗОШ І-ІІІ ступенів та в 3-му класі по класу бандури в Гельмязівській дитячій музичній школі, також займається вокалом та бісероплетінням у Будинку дитячої та юнацької творчості школяра. Приймає участь у фольклорному  колективі Гельмязівського будинку культури «Калинята».

Виступає на сцені з 4 років, а співає, можна сказати, постійно. Любить слухати, як співають народні пісні представники старшого покоління її села. Навіть випробувала себе у якості виводчиці (виконавиці сольного верхнього голосу) у фольклорному народному колективі «Калина», в якому беруть участь дорослі та знані в селі співачки.

Марійка вже почала збирати свій, поки що невеличкий, фольклорний фонд, в якому є безцінні записи старожилів села Гельмязів.

Відзначена за виконання родинно-побутової народної пісні «Соловеєчко, рання пташечко», яку Марія перейняла від учасників народного аматорського фольклорного родинного колективу «Розрада» Степанівського сільського Будинку культури Драбівського району Черкаської області.

 

 

 

КОНОШКО ПОЛІНА, малюнок

смт. Кегичівка Харківської області

 

Поліна народилась 7 травня 2005 року в селищі Кегичівка Харківської області. Із самого малечку вона зростала у творчій атмосфері – адже її мама, Ганна Коношко, – знана майстриня, член Національної спілки майстрів народного мистецтва України. Від неї ще у юному віці Поліна навчилася мистецтву розпису, витинанки та писанкарства.  Зараз вона вдосконалює свою майстерність, навчаючись на художньому профілі у 9-му класі Люботинської спеціалізованої школи «Дивосвіт» Харківської області.

Відзначена за малюнок у техніці Петриківського розпису «Півень».