Традиція частування караїмів Мелітополя


Опубліковано 2018-11-30 12:25:36



ТРАДИЦІЯ ЧАСТУВАННЯ КАРАЇМІВ МІСТА МЕЛІТОПОЛЯ

ЗАПОРІЗЬКОЇ ОБЛАСТІ

Ареал сучасного побутування елемента нематеріальної культурної спадщини

м. Мелітополь, Запорізька область

Народні традиції найдовше зберігаються саме в національній кухні. Караїми (караї), один із найменших за чисельністю населення етносів у світі, які пронесли крізь століття і зберегли вірність своїй національній кухні з її давніми традиціями, що сягають ще хазарського періоду. Рецепти караїмських страв, типові для скотарів-кочівників і землеробів, передавалися з вуст в уста, від покоління – до покоління, дійшли до наших днів. Про національну кухню караїмів сьогодні відомо більше, ніж про сам народ. Не зважаючи на історичну популярність караїмської кухні, існує ризик зникнення автентичних рецептів виготовлення караїмських страв та й самої традиції частування.

2.Софія Ялпачик, носій караїмської культури розповідає учням про традицію частування, 2018 р.3.Інтер’єр кафе караїмської кухні «Чир-чир», м. Мелітополь.

У місті Мелітополі караїми оселилися в середині ХІХ сторіччя. З часом, місцеві жителі познайомились з караїмською кухнею. На сьогодні ет аяклак (караїмський пиріжок з м’ясом) є найбільш відомою стравою і кулінарної візитівкою караїмів Мелітополя та інших караїмських громад України, Польщі і Литви. Важливим аспектом діяльності Мелітопольського національно-культурного караїмського товариства «Джамаат» є збереження нематеріальної культурної спадщини караїмів. В етнокультурному караїмському центрі «Кале» та кафе караїмської кухні «Чир-Чир» м. Мелітополя регулярно відбуваються національні караїмські свята – Киниш («Свято пиріжка») та Орак Тойю («Свято врожаю»); проводяться майстер-класи по виготовленню караїмських пиріжків; міські й регіональні культурні заходи з дегустацією караїмських пиріжків і популяризацією караїмської кухні.

Наказом Департаменту культури, туризму, національностей та релігій Запорізької обласної державної адміністрації від 04 жовтня 2018 р. до обласного переліку елементів нематеріальної культурної спадщини Запорізької області включено елемент нематеріальної культурної спадщини «Традиція приготування  караїмських пиріжків (ет айакълакъ) – рецепти караїмів міста Мелітополя Запорізької області».