3-ТЯ ПРЕМІЯ - ТЕХНОЛОГІЯ ПРИГОТУВАННЯ ЧОРНОСЛИВУ У СЕЛІ ЛИСЕЦЬ ДУНАЄВЕЦЬКОЇ ОТГ ХМЕЛЬНИЦЬКОЇ ОБЛАСТІ
Posted on 2020-03-24 14:22:04

Опис програми:
Програма-переможець націлена на підтримку традиційного ремесла сушіння слив у селі Лисець на Хмельниччині, збільшення попиту на готовий продукт - місцеві «сушені сливки», перетворення цього масового заняття на туристичний бренд села та привернення уваги туристів.
Для цього виконавець програми - комунальна установа «Міський культурно-мистецький, просвітницький центр» м. Дунаївці - планує спільно з Хмельницькою телерадіокомпанією «Перший Подільський» створити атмосферний рекламний відеоролик та інформаційний сюжет про «Лисецькі сушні», здійснити їх телетрансляцію та розмістити у мережі Інтернет.
Про елемент:
Мешканці села Лисець використовують для приготування чорносливу свіжі сливи сортів «Анна Шпет», «Угорка», «Ренклод» та «Сгерлей».
Чорнослив виготовляють на сушні, мурованій з каменю, на якій встановлені дерев'яні щаблі (вузькі, 2-сантиметрові дерев'яні планки, для кращого проходження диму).
Спершу сливи сортують та висипають їх на сушню прошарком у 30-35 см. Протягом 3-4 днів, цілодобово, фрукти коптяться на маленькому вогні. По тому часі сливи перевертають і знов коптять 3-4 дні. Такий процес продовжується протягом 2-3 тижнів.
Поступово копчені димом сливи перетворюються на сушений чорнослив.
Для коптіння використовують дрова з вишні, яблуні та дуба. Не використовують дрова з горіха, тому що сухофрукти матимуть гіркуватий та терпкий присмак.
Про носіїв:
На території села Лисець сушінням слив здавна займаються майже в кожній хаті. До цього ремесла залучені цілі сім'ї. Наразі сушінням сливок займаються різні покоління - від малого до старого, адже це є певним заробітком для місцевого населення.
Обробка сливок широко розповсюджена у Лисці. Технологія передається від покоління до покоління як усно, так і практично.