ВИПІКАННЯ ВЕСІЛЬНИХ УТЯТ В СЕЛІ РІЧКИ


Posted on 2020-03-26 11:17:34



Ареал сучасного побутування елемента нематеріальної культурної спадщини:

 

Сумська область, Білопільський район, село Річки

 

Опис елемента:

 

На території Річківської громади ще з давніх часів зберігся обряд випікання «весільних утят», якими прикрашають коровай. Як говорять старожили села: «Без «весільних утят» і коровай не коровай, і весілля не весілля». Зараз, коли в селі вже втрачена традиція випікання весільного короваю, «весільних утят» продовжують випікати, прикрашаючи ними замовлений коровай. «Утята» в уявленні місцевих мешканців - це символ-побажання міцної любові та злагоди для молодої сім’ї.

Процес приготування «утят» наступний: спочатку  беруть борошно, просіюють його в емальований посуд, розмішують цукор з молоком або водою, а потім вливають у борошно для замішування крутого тіста. Тісто вимішують до еластичної консистенції (щоб відставало від рук). Далі беруть невеликі шматочки тіста і розкачують їх у кульки. З кульок роблять «котелики» (невеличкі трубочки). Потім качалкою розкачують краї, а серединку залишають  для формування «голівки». По кожному краю роблять вісім надрізів. Дві середні смужки залишають, а решту переплітають між собою: першу з правого боку та другу з іншого, першу зліва та третю і  т.д. по колу, утворюючи візерунок. Вважається, що чим краще переплетені «пір’їнки», тим міцнішою буде родина. Посередині формують голівку «утяти», роблять носик та очі (по місцевому - «вічкі») з маку, перцю тощо.

Наступним етапом є приготування головної прикраси весільного короваю – «пави».  У  «пави» переплетення роблять тільки ззаду, а на голівці формують корону.  Коли «весільні утята» виліплені,  їх саджають у підготовлену витоплену піч на 2-4 хв. (можна випікати і в духовці). Треба стежити, щоб «утята» не пригоріли. Адже вони повинні бути світло-жовтого, золотавого кольору. Коли «утята» випечуться, їм дають вистигнути та роблять посередині дірочку для насаджування на кострицю, яку  раніше робили із конопель.

Коли прикрашають коровай, посередині ставлять «паву», а навкруги обов’язково парну кількість «утят» (щонайменше 12). Костриці між собою переплітають кольоровими стрічками, щоб міцніше трималися на короваї. Потім, за бажанням, можуть ще прикрашати штучними квітами та гармошками з кольорового паперу.