БУКОВИНСЬКИЙ УРОЧИСТИЙ ВІНОК З КОВИЛОЮ


Опубліковано 2020-03-24 14:33:04



Ареал сучасного побутування елемента нематеріальної культурної спадщини:

 

Чернівецька область, Новоселицький район, села Чорнівка, Топорівці, Рідківці та Магала

 

Опис елемента:

 

Буковинський обрядовий вінок з ковилою по сьогодні є невід’ємною складовою весільного обряду у чотирьох селах Чернівецької області – Рідківці, Топорівці, Магала та Чорнівка. В такому вінку дружки та наречена ходять запрошувати на весілля. Шиють вінок на замовлення у майстринь. На сьогодні технологією пошиття даного вінка володіють лише три майстрині, всі є старшими 50-річного віку.

В Новоселицькому районі вінок зашивають на зібраному пучку волосся на маківці. В інших районах, де раніше побутувала традиція носити весільний вінок, його могли кріпити на циліндроподібний вінок «капелюшиння» і зав’язували разом з основою як чепчик (Заставнівський район) або розташовували «гребенем» вздовж голови і квітчали (Кіцманський район).

Можна простежити родинні зв’язки буковинського вінка з «вінком з султанами» (Казахстан), а також з вінками з ковилою Софійського повіту (Болгарія). Спорідненим до нього є ключівський вінок з гусячого пір’я, покутський та полтавський вінки з павиними перами тощо.

На сьогодні традиція виготовлення унікального вінка жива. Але ареал вражаюче звузився – від трьох районів до чотирьох сіл одного куща.