ВИПІКАННЯ ХЛІБА НА САХНОВЩИ́НІ


Опубліковано 2020-04-09 12:48:36



Ареал сучасного побутування елемента нематеріальної культурної спадщини:

 

Харківська область, Сахновщинський район, села Огіївка, Лигівка, Тавежня, Великі Бучки, Катеринівка, Дубові Гряди, Лебедівка, Володимирівка, Шевченкове, Новодмитрівка

 

Опис елемента:

 

Давніми пекарськими традиціями славляться села Огіївка, Лигівка, Тавежня, Великі Бучки, Катеринівка, Дубові Гряди, Лебедівка, Володимирівка, Шевченкове та Новодмитрівка, де збереглися самобутні традиції випікання домашнього, а також обрядового, передусім, весільного хліба.

У районі налічується 11 знаних майстринь-коровайниць, які постійно практикують випікання різних видів хліба, а також значна кількість господинь, що займаються цією справою залежно від потреби. В асортименті хлібних виробів місцевих господинь представлені домашній хліб, короваї, шишки, дивень, калач, пиріг-рід, паска, жайворонки на свято Явдохи, Сорока Святих, інше обрядове печиво тощо.

Кожна сахновщинська господиня має особисті, перевірені на практиці рецепти, використовує різні інгредієнти, а відтак й технології приготування хліба та короваю. Мають жінки й певні забобони, зокрема Любов Терещенко (с. Огіївка) перед випіканням хлібних виробів прибирає у хаті, читає молитву; Леся Шикітка (с. Тавежня) приступає до роботи лише зранку, а Тетяна Стрельченко (с. Катеринівка) готує випічку лише у гарному настрої та доброму самопочутті. 

Багаторічний кулінарний досвід сахновщинських господинь сформував усталені етапи підготовки й власне виробничого процесу. Для прикладу коротко розглянемо технологію приготування короваю від Терещенко Любові Олександрівни (с. Огіївка, 1947 р.н.) – найстаршого у районі носія цього елемента нематеріальної культурної спадщини.

Пані Любов готує опару рідкої консистенції, як на оладки. В окремій мисці кип’ятить молоко, додає масло, олію, смалець, сметану, збиті з цукром яйця та опару. Тісто вимішує в діжі чи глибокій мисці, потім накриває рушником, чекає доки воно «підійде» у теплому місці, час від часу вимішуючи. Далі тісто викладає у кругле деко, чекає, щоб знову трохи «піднялося», оздоблює рослинними елементами з коровайного тіста, змащує яєчним жовтком на молоці. Випікає у печі близько години. Свіжоспечений коровай для блиску і привабливості помазує солодкою водою.