ПРИГОТУВАННЯ ОБІДНІХ СТРАВ У СЕЛІ НЕКРАСОВЕ


Опубліковано 2020-05-21 10:24:22



Ареал сучасного побутування елемента нематеріальної культурної спадщини:

 

Сумська область,  Глухівський район, село Некрасове

 

Опис елемента:

 

Традиційним набором обідніх страв у селі Некрасове є «Розсольник з почками», «Кутня кішка з шкварками» та «Коржики з грушима та медом».

 Раніше такі страви готувалися в печі, адже піч була в кожній оселі.

Для приготування «Розсольника з почками» потрібно заздалегідь замочити квасолю, промити нирки  («почки»). А вже потім кришать картоплю, малосольні огірки. «Зажарку» обов’язково роблять на салі, додаючи моркву та цибулю. Потім всі інгредієнти кладуть у посудину (раніше для цього використовували глиняний горщик), заливають водою, солять за смаком і ставлять у піч на 1,5 години. Якщо немає печі, то використовують духовку або плиту.

Для приготування «Кутньої кішки з шкварками» (домашньої ковбаси) шкварки готуються заздалегідь, коли ріжуть свиню. «Кутню кішку» добре перетирають сіллю, промивають водою. Потім труть картоплю і цибулю на дрібну терку, додають яйця, борошно, шкварки, солять, перчать за смаком, начиняють «кішку», залишаючи місце для того, щоб оболонка не лопнула, зав’язують з обох сторін, кладуть в невеликий чавун («чугунчик»), змащений смальцем і ставлять в піч або духовку приблизно  на  1 годину.

«Коржики з грушима та медом» в селі Некрасове здавна випікали не тільки на обід, а й у свята. Груші заготовляють в кінці літа та на початку осені – їх збирають,  запікають у печі і тільки потім сушать. Зберігають у сухому приміщенні. Для приготування страви їх відварюють, перетирають у макітрі (зараз переважно це роблять за допомогою м’ясорубки) і перемішують з медом. Для приготування коржиків  беруть такі продукти:  кисле молоко, яйця, цукор, соду, сіль, борошно. Борошно обов’язково просіюють. Замішують тісто, розкачують качалкою, видавлюють склянкою круглі коржики. Для прикраси наколюють коржики виделкою. Потім кладуть на жаровню, змащену смальцем і посипану борошном і ставлять у піч (зараз, переважно, в духовку) на 40 хвилин. Готові  коржики змащують сумішшю з груш та меду.